Sv. Ignacije Lojolski

Sv. Ignacije

Ignacije Loyola bio je baskijski plemić i vojnik rođen 1491. godine. Za vrijeme bitke kod Pamplone topovska kugla ga je pogodila u nogu pa je bio prisiljen oporavljati se dulje vrijeme dok mu noga ne zacijeli i ozdravi.
Za to vrijeme tvrdoglavi i ponosni mladić nije mogao pronaći za čitanje ništa drugo osim Životi svetaca i Život Kristov. Vremenom su ga te knjige toliko privukle tako da je, iako je mislio da je odrastao kao vjeran katolik, otkrio da mu je puno toga novo. Počeo je sanjariti o tome da će služiti Kristu kao što su to činili sveci tijekom povijesti. To je bio početak dugog putovanja do obraćenja koje će ga odvesti do Jeruzalema, zatim Pariza i na kraju Rima.

Nakon oporavka, ono što je imao dao je siromasima i odlučio je sav se predati na službu Bogu. Skoro godinu dana ostao je u špilji Manreza i proživio vrijeme pokore ali imilosti tako da je osjećao kako ga Bog odgaja ”poput učenika”, vodeći ga u duhovnom životu. U to vrijeme počeo je zapisivati svoja iskustva u knjižicu iz koje nastaju Duhovne vježbe.

U Parizu upoznaje svojih prvih šest prijatelja: Franju Ksaverskog, Alfonza Salmerona, Jakova Laineza, Nikolu Bobadilju, Petra Fabera i Simona Rodrigeza.
1534. godine skupina je položila zavjete siromaštva i čistoće. Također su donijeli odluku da će raditi u bolnicama i misionarski djelovati u Jeruzalemu, a ako to ne bude moguće da će se staviti Papi na raspolaganje i ići tamo gdje ih on pošalje. Ignacije postaje prvi generalni poglavar i nadgledao brzi rast Družbe Isusove.

Ignacije je od mladića iskušavanog svjetskim stvarima izrastao u velikog mistika. Njegov izvanredni molitveni život odražava se u Duhovnim vježbama – temelju isusovačkog života. Ignacije je bio obasut milošću tako da je mogao pronaći Boga u svim stvarima. Htio je da isusovci budu ljudi vješti u donošenju odluka i razlučivanju – da osjete razliku između dobrog i zlog duha i njihova djelovanja u svijetu, i da budu uvijek spremni da ljube i služe Kristu i Crkvi.

Ukoliko imaš želju bolje se upoznati sa životom i djelom svetog Ignacija, pronađi u nekoj od knjižara jednu od sljedećih knjiga:

  • Načela jezuita, Mladost, Beograd, 1990.
  • Autobiografija. Hodočasnikova ispovijest, Ignacije Loyolski, FTI, Zagreb, 1991.
  • Sveti Ignacije Loyolski, Cándido de Dalmases, FDI, Zagreb, 1989.
  • Prvi isusovci, James Brodrick, Zagreb, 1979,
  • Načela duhovnosti, Ignacije Loyolski, Verbum, Split 2008.